Over een jaar 1600 fietsplekken bij station Lammenschans

De gemeente Leiden gaat op korte termijn maatregelen nemen om de ergste overlast met fietsen bij station Leiden Lammenschans te beperken. Dat beloofde wethouder Martine Leewis naar aanleiding van vragen die PvdA-raadslid Abdelhaq Jermoumi afgelopen avond stelde in de vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid & Bereikbaarheid.

Chris de Waard in gesprek met PvdA-raadslid Abdelhaq Jermoumi over de fietsenberg bij station Lammenschans.

“De situatie is nu vrij dramatisch,” vindt ook Leewis die aangaf constant met de NS en Prorail in gesprek te zijn over de situatie bij Lammenschans. Momenteel zijn er zijn 800 stallingsplaatsen rond het station, de behoefte is nu al minstens 1000 en uiteindelijk komen er 1600, maar dat kan nog wel een jaar duren.

De komende tijd, Leewis spreekt over een termijn van 14 dagen,  gaat de gemeente de bestaande rekken opschonen en waar nodig repareren, zodat er zoveel mogelijk gebruikt kunnen worden. Ook worden fietswrakken verwijderd en zo mogelijk ook zogenaamde ‘weesfietsen’, maar dat is meer werk omdat er dat eerst moet woorden bepaald wanneer een fiets blijkbaar niet meer wordt opgehaald. Ook wil Leewis laten onderzoeken of eer dubbele rekken kunnen komen.

Tenslotte gaat de gemeente in gesprek met  de afgesloten stalling van exploitant Biesieklette. Die werkt met een pasjessysteem, voor elke plek wordt één pasje uitgegeven, maar niet alle plekken zijn altijd in gebruik, dus dubbelgebruik zou hier ook verlichting kunnen brengen.